Wszystkie nasze strony wykorzystują pliki cookies. Pliki cookies są ważne dla prawidłowego działania stron internetowych. W celu ulepszenia korzystania ze stron internetowych wykorzystujemy pliki cookies do zapamiętywania danych logowania i zapewnienia bezpieczeństwa logowania, gromadzenia danych statystycznych w celu optymalizacji działania stron internetowych oraz dostarczania treści dostosowanych do zainteresowań użytkownika. Pliki te mogą także stosować współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Aby zakceptować pliki kliknij przycisk Rozumiem, akceptuję. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki. Korzystając z naszej strony akceptujesz zasady Polityki Prywatności.
Wiedza

            ikona16  iCloud  Microsoft Outlook logo 

Exercise 1 – SERVITUDES - SŁUŻEBNOŚCI (level: Advanced)transkrypt

 

TASK 1. Choose one of three options for each gap:

“There are two kinds of servitudes.

A/an (1) ......................... servitude is a charge on a thing for the benefit of a person.

A/an (2) ......................... servitude is a charge on a (3) ......................... estate for the benefit of a/an (4) ......................... estate. The two estates must belong to different owners.

Neither (5) ......................... nor (6) ......................... of the two estates is necessary for the existence of a predial servitude. It (7) ......................... that the two estates be so located as to allow one to (8) ......................... some benefit from the charge on the other.

Predial servitudes are either (9) ......................... or (10) ..........................

(9) ......................... servitudes are those that give the right to the owner of the dominant estate to do a certain thing on the servient estate.

(10) ......................... servitudes are those that (11) ......................... on the owner of the servient estate the duty to (12) ......................... from doing something on his estate.”

The above is an excerpt from the Louisiana Civil Code, Articles 533, 534, 646, 648, 706.

 

 

(1)         (a) individual                                     (b) personal                                      (c) personified

(2)         (a) predial                                          (b) land                                                (c) area

(3)         (a) servient                                       (b) servant                                          (c) serving

(4)          (a) powerful                                     (b) authoritative                              (c) dominant

(5)          (a) continuity                                    (b) contiguity                                    (c) contingency

(6)          (a) proxy                                            (b) proximate                                    (c) proximity

(7)          (a) sufficients                                   (b) suffices                                         (c) enough

(8)          (a) derive                                           (b) move                                            (c) transfer

(9)          (a) affirmative                                  (b) active                                            (c) exhaustive

(10)        (a) negative                                      (b) lazy                                                (c) passive

(11)        (a) impose                                         (b) lay                                                  (c) lie

(12)        (a) stop                                               (b) abstain                                         (c) cease


TASK 2. Match the terms chosen in the previous task with their Polish equivalents:


  1. służebność czynna
  2. służebność bierna
  3. nieruchomość władnąca
  4. nieruchomość obciążona / służebna
  5. służebność osobista
  6. służebność gruntowa
  7. bliskość
  8. przyleganie do siebie / stykanie się
  9. nałożyć (coś na kogoś) np. obowiązek
  10. wystarczać
  11. powstrzymywać się (od)
  12. czerpać np. korzyść


ANSWERS:

TASK 1:      1 – b, 2 –a, 3 – a, 4 – c, 5 – b, 6 – c, 7 – b, 8 – a, 9 – a, 10 – a, 11 - a, 12 – b

TASK 2:      a) służebność czynna - affirmative servitude; b) służebność bierna - negative servitude; c) nieruchomość władnąca - dominant estate; d) nieruchomość obciążona / służebna - servient estate; e) służebność osobista - personal servitude; f) służebność gruntowa - predial servitude; g) bliskość – proximity; h) przyleganie do siebie / stykanie się – contiguity; i) nałożyć (coś na kogoś) (np. obowiązek) - impose (something on somebody)(e.g. a duty); j) wystarczać – suffice; k) powstrzymywać się (od)- abstain (from); l) czerpać (np. korzyść) - derive (e.g. a benefit).